تأثیر کرونا بر سیستم گوارشی، علائم جدید کرونا
مشکلات گوارشی، علائم جدید بیماری
همانطور که گفته شد، بر اساس نتایج تحقیقات جدید، حدود یک سوم از افرادی که به ویروس کرونا مبتلا میشوند، علاوه بر مشکلات تنفسی، مشکلات گوارشی هم دارند. اما وضعیت اختلالات تنفسی و ریه فرد بیمار، به اندازه ای حاد بوده که پزشکان را از سایر نشانهها، غافل کرده است.
یکی از نشانههای بیماری کرونا، بی حالی و ضعف است. اما به نظر میرسد که این ضعف نه تنها به خاطر ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، بلکه به دلیل بی اشتهایی است که فرد در اثر این ویروس به آن دچار میشود. نتایج اخیر نشان میدهند که حدود ۳۰ درصد از افرادی که با علائم کرونا به بیمارستانها مراجعه میکنند، دارای اختلالات گوارشی هم هستند که در هر یک به شکل مختلفی بروز میکند.
به عنوان مثال برخی دچار بی اشتهایی، برخی اسهال و برخی دیگر دچار حالت تهوع میشوند. اما در میان همه اینها، بی اشتهایی سهم زیادی را به خود اختصاص داده که خود منجر به ضعیف شدن بدن و از دست رفتن مقاومت آن برای مقابله با ویروس میشود.
توصیههای غذایی در دوران قرنطینه خانگی
بر اساس آنچه که پزشک متخصص گوارش دکتر پناهیان توصیه میکند، اهمیت داشتن یک رژیم غذایی سالم و حاوی مواد مغذی، بیش از پیش افزایش پیدا کرده است. چرا که در شرایط کنونی، سوء تغذیه نه تنها میتواند منجر به ضعیف شدن فرد و افزایش احتمال ابتلا به کرونا شود، بلکه مقاومت بدن را در صورت ابتلا به این ویروس برای مقابله با آن هم کاهش میدهد.
به همین خاطر مهم است که در روزهای قرنطینه، حواسمان بیشتر از قبل به غذاهایی که مصرف میکنیم باشد. با توجه به اینکه هنوز تحقیقات در رابطه با شناسایی این ویروس و نحوه تأثیر آن بر سیستم ایمنی بدن ادامه دارد، هیچ دستور غذایی خاصی برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس وجود ندارد.
با این وجود با توجه به اینکه کرونا به طور مستقیم سیستم ایمنی بدن را هدف میگیرد، بهتر است که از مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان زیاد به صورت روزانه استفاده شود؛ بنابراین استفاده از انواع میوه و سبزی در حالی که به طور کامل ضد عفونی و شسته شده اند، توصیه میشود. چرا که مصرف میوه و سبزی تا حد زیادی به افزایش اشتها کمک کرده و تمایل به خوردن غذا را در فرد افزایش میدهد.
تا کنون مشخص نشده که مصرف مواد غذایی مانند لیمو ترش، زنجبیل و … روی پیشگیری از ابتلا به این بیماری یا درمان آن مؤثر است یا نه، ولی مشخصا استفاده درست از آنها ضرری برای بدن نخواهد داشت.
به خاطر داشته باشید که مصرف مکملهای غذایی مانند انواع ویتامینهای دی، بی و … به بهبود سیستم ایمنی بدن کمک میکند. اما اگر بدون تجویز پزشک و دوزهای نامناسب و زیاد مصرف شود، قطعاً برای بدن آسیب زننده خواهد بود؛ بنابراین تا زمانی که نمیدانید کدام یک از ویتامینهای بدنتان به چه اندازه کم است، از مصرف مداوم مکملهای ویتامینی خودداری کنید.
پس اگر به صورت خلاصه در رابطه با رژیم غذایی در دوران کرونا و بعد از آن بخواهیم صحبت کنیم، باید بگوییم:
- مصرف ویتامین مقادیر زیاد مایعات مانند آب، آبمیوه طبیعی، آب سبزیهای تازه، چای کمرنگ، آب گوشت یا مرغ به میزان حداقل ۸ لیوان در روز برای رقیق کردن ترشحات درون مجاری هوایی
- مصرف سوپ و آش داغ مانند سوپ سبزیجات، سوپ جو و آش برنج
- مصرف روزانه میوه و سبزی تازه یا سبزیجات آبپز به صورت دورچین کنار غذا برای تحریک اشتها و تأمین ریز مغذیها
- استفاده از منابع غذایی ویتامین A که سبب حفظ یکپارچگی مخاط تنفسی میشود مانند زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، میوه و سبزیهای نارنجی و زرد مثل کدوحلوایی، هویج و همچنین استفاده از سبزیهایی با برگ تیره
- استفاده از منابع غذایی ویتامین C به دلیل خاصیت آنتیاکسیدان آن مانند مرکبات، آب نارنج، آب لیمو ترش و…
- استفاده از منابع غذایی پروتئین، روی، آهن و سلنیوم که تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهی یا میگو، حبوبات، غلات کامل، انواع مغزها و…
- استفاده از منابع کربوهیدرات پیچیده و نشاستهای همچون برنج، سیب زمینی و نان سبوس دار حداقل در یکی از وعدههای روزانه
- استفاده از روغن گیاهی یا نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون و کنجد به منظور تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تأمین برخی اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی در تهیه غذا
- استفاده از عسل طبیعی برای تقویت سیستم ایمنی و مهار سرفه
- استفاده از زردچوبه در تهیه غذا به علت خاصیت ضد التهاب آن
- اضافه کردن سیر، پیاز و زنجبیل به غذاها که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند
- استفاده از موز یا زنجبیل در مواردی که حالت تهوع وجود دارد
- اضافه کردن مقداری پودر سبوس خوراکی فرآوری شده و استاندارد به غذاهایی همچون آش، سوپ یا سالاد برای جلوگیری از یبوست
در صورت مشاهده علائم گوارشی ناشی از بیماری کرونا، چه کنیم؟
یکی از مواردی که موجب تشدید علائم بیماری کرونا میشود، مصرف خودسرانه دارو است. خود درمانی و استفاده از انواع آنتیبیوتیکهای غیر مرتبط با بیماری و قوی، نه تنها کمکی به بهبود بیماری نمیکند، بلکه سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و توان مقابله با بیماری را از فرد میگیرد. به همین خاطر، در صورتی که هر یک از علائم بی اشتهایی، اسهال و حالت تهوع را به شدت درون خود مشاهده کردید، به جای آنکه از انواع داروهای مرتبط با اختلالات گوارشی استفاده کنید؛ بهتر است که به یک پزشک فوق تخصص گوارش مراجعه کنید.
چرا که وجود این علائم به تنهایی، نشانه قطعی از بیماری کرونا نیست و میتواند به سایر اختلالات و مشکلات گوارشی، مانند رفلاکس معده و … مربوط باشد.